*שם:  
*טלפון:  
אימייל:  
*הערה:  


  • בלוג - איך נאחסן את האוכל שבישלנו? למה זה חשוב לדעת?
    כמה זמן אנו יכולים לאחסן מזון?

    איך נאחסן את האוכל שבישלנו?

    מתי נדע כאשר האוכל המבושל כבר לא ראוי לאיחסון?


    אוכל מבושל לעולם לא להכניס למקרר כאשר הוא עדיין רותח יש לקרר את המזון (מעט..לא קר לגמרי)כאשר  הוא נמצא בכלי האיחסון וכאשר אנו שמים מגבת על השיש..או חוצץ סירים כדי לא להרוס את השיש.


    אוכל מבושל לעולם לא להכניס למקרר כאשר הוא בתוך הסירים.ישנם חומרים בסירים אשר גם הורסים את המזון..וישנם סירים אשר יש בהם עופרת.לא משנה מה יש בסירים חוץ מאוכל.רצוי לא להשאיר אוכל מבושל בתוך סירים במקרר.


    להעביר לכלים מיוחדים שמיועדים לאיחסון.


    אוכל מבושל מחזיקים במקרר לא יותר 3-4 ימים

    ואוכל שעובר למקפיא (פריזר) לא יותר 2-3 חודשים.

    מה אנו צריכים לדעת על אוכל מבושל שמכניסים למקרר?

    בטמפפרטורות החדר חיידקים המצויים במזון מכפילים את עצמם כל חצי שעה בערך.וזה מגביר את הסכנה

    למחלות.

    לכן רצוי להכניס את האוכל למקרר או למקפיא כמה שיותר מהר.קור מונע את התרבות החיידקים.


    הרבה אנשים חושבים שהכנסת אוכל חם למקרר עלולה לקלקל את המקרר..אך זה לא נכון.

    מכוונים את המקרר ל-5-6 מעלות צלסיוס ואת המקפיא(פריזר) ל-18 מעלות מתחת לאפס.


    בחורף המזון המבושל מתקלקל בתוך שעתיים מחוץ למקרר ובקייץ אחרי שעה.


    רצוי לחלק את האוכל שמכניסים למקרר לכמה קופסאות או כלים נפרדים.

    בתוך המקרר עדיף לאחסן אוכל בכלי זכוכית.למקפיא ישנם כלים מיוחדים.

    וכשיש כמויות קטנות יותר שמאוחסנות..אפשר כל פעם להוציא מנה שרוצים ולא צריך להפשיר את הכל.


    רצוי אוכל מבושל לא להפשיר מחוץ למקרר אלא בתוכו.

    אפשרי להפשיר גם כשמכניסים לתוך כלי עם מים קרים..זה כאשר צריך דחוף את האוכל.

     אפשרי גם להפשיר במיקרו למי שהוא חסיד של המיקרו אך אז חייבים לאכול מיד.(אני בעיקרון לא ממליצה

    על הפשרה במיקרו....חימום כן.)


    לא להעמיס את המקרר בהרבה אוכל מבושל ולא מבושל..לא יותר מדי כלי איחסון..אויר קר חייב לזרום בחופשיות על מנת לשמור על איכות המזון.


    כולנו יודעים שאוכל שמבושל בבית הוא יותר בריא ואנו גם יודעים מה נכנס לאותו אוכל בזמן הבישול.

    אך במקרה וקונים אוכל מוכן..לחמם אותו תמיד עד לרתיחה על מנת להשמיד חיידקים שנוצרו בעת האריזה בחנות או במפעל.

    זה נכון לגבי כל מוצרי המזון..וגם נקניקים..נקניקיות ובשרים.


    ולסיכום...מותר בעיקרון לאחסן כל אוכל מבושל.

    להימנע רק מהקפאה של אורז מבושל...תפוחי אדמה..בטטות ופסטות למינהן.

    הם יוצאים לאחר ההפשרה דביקים ולא טעימים.


    מקווה שעזרתי כאן לכם על קצה המזלג...

    בפעם הבאתה אתן גם מתכון מנצח שלי....הקציצות המפורסמות שלי.



    ממני

    איריס הסופרוומן שבדרך אליכם

    והחיים שלכם מסודרים

    0525903953

  • למה לוותר על אבקות מרק:

     

    למה לוותר על אבקות מרק:
    אבקות מרק מכילות המון קלוריות, שומנים, כימיקלים ומונוסודיום גלוטמט, שמחזק את טעם המזון אבל עלול לגרום לתופעות כמו כאבי ראש ואלרגיות. אפשר להתרגל לבשל בלי אבקת מרק. עובדה ידועה היא כי השפים הדגולים נמנעים מלהשתמש באבקות מרק, ומעדיפים לתבל את המזון במרכיבים טבעיים כמו תבלינים ועשבי תיבול, כי הם טעימים יותר. בשלב הראשון מומלץ להתרגל לבשל תבשילים כמו פסטה ועוף בלי אבקת מרק. כדי לשפר את הטעם מוסיפים לפסטה בזיליקום (אבל הרבה!). בתבשילי עוף ובשר האבקה די מיותרת ובמקומה אפשר להשתמש בחוואייג' למרק, בבהרט או ברוטב סויה, כוסברה קצוצה, שמיר וכדומה.
    הבעיה היא לוותר על אבקת מרק כשמכינים מרק ירקות או מרק אפונה, ללא בשר, כי אז מרגישים במיוחד בחסרונו של טעם מוביל וחזק. כתחליף, אפשר להשתמש בבצל, שום, סלרי, ג'ינג'ר, פטרוזיליה ואפילו קצת נענע. גם כף סוכר חום תוסיף טעם לתבשיל או למרק. אם מטגנים קלות את הירקות בשמן זית לפני הוספת המים, מקבלים מרקים מצוינים, בעלי טעם עשיר ונטולי כימיקלים. אם בכל זאת חסר קצת טעם לתבשילים אפשר לנסות את המלח "הרבל מר" - מלח עשבים טעים מאוד שאפשר להוסיף לכל תבשיל או סלט, במקום מלח רגיל.
    מאיזה צבע מאכל להישמר במיוחד:
    כשאתם רוכשים אטריות או שקדי מרק, שימו לב שברשימת המרכיבים לא מופיע צבע מאכל צהוב טרטזין, שלא מומלץ באופן כללי ובמיוחד לא לילדים. רוב היצרנים הפסיקו להשתמש בצבע השנוי במחלוקת ואת מוצריהם כדאי להעדיף על פני אלה שמכילים את הצבע.
    למה להוסיף דווקא בטטות למרק:
    אחד הפטנטים להכנת מרק ירקות עשיר, בריא ולא משמין, הוא להוסיף לו הרבה בטטות. הבטטות מתרככות מהר, מתפרקות במרק ומסמיכות אותו. טעמן מתקתק והן דלות
    (יחסית) בקלוריות
    איך לבשל אורז מלא:
    כל מי שניסה לאכול אורז מלא והזדעזע מהטעם התפל מוזמן לנסות שיטה טעימה יותר. השלב הראשון הוא בחירת האורז. לא כל אורז מלא הוא גם טעים. האורז שנחשב לטעים יותר הוא העגול (נמכר בבתי טבע במחיר סביר מאוד) או אורז בסמטי מלא - שני הסוגים האלה, במיוחד הבסמטי המלא, מוצלחים וטעימים מאוד. אם משרים את האורז במים לילה קודם (כך נפטרים מטעמי הלוואי) ולמחרת מטגנים הרבה בצל בשמן זית, בתוספת פטריות טריות, מים, מלח ופלפל שחור, מקבלים מאכל טעים ביותר ובריא מאוד. 
    שימו לב: בישול אורז מלא נמשך כ-40 דקות.
    9. הבורגול כתחליף:
    דגנים מלאים - עמם נמנה האורז המלא - מצוינים כמרכיב בריא במזון וגם לדיאטה, כי אוכלים מהם פחות והם מעודדים פעילות מעיים. עם זאת, אם אתם לא מתים על אורז מלא ובכל זאת רוצים לאכול דגנים מלאים נסו לבשל בורגול גס. מבשלים אותו כמו שמבשלים אורז לבן (רצוי עם הרבה בצל מטוגן) ותבלינים. הטעם שמתקבל דומה יותר לטעמו של אורז לבן (בהשוואה לאורז מלא).
    איך לגוון את צריכת הדגנים:
    בישראל צורכים הרבה אורז ופסטה, אבל העיקרון החשוב ביותר בתזונה בריאה הוא הגיוון. בבתי טבע ובסופרמרקטים הגדולים אפשר למצוא דגנים נפלאים וטעימים, שרק צריך לנסות אותם. קינואה, למשל, הוא דגן מלא וטעים מאוד, שמבשלים כמו אורז. 
    אחרי בישול מתקבל מאכל קל ודומה לאורז הלבן.
    אגוזים - מיהו המלך:
    אם אתם נמנים עם חובבי האגוזים, העדיפו את אגוזי המלך על אגוזי הפקאן, כי הם מכילים חומצות שומן בריאות יותר. מומלץ לצרוך אותם גם בעוגות או בתבשילים.
    16. אגוזים - איך מאחסנים וצורכים:
    אגוזים ישנים מכילים חומצות רעילות, ולכן חשוב מאוד לאכול אותם רק כשהם טריים. איך מבדילים? באגוזים (ובמיוחד בוטנים) לא טריים מופיעות נקודות כהות ונוצרת עליהם מעין אבקה שמעידה על כך שבעלי חיים זעירים נהנו מהם עוד לפנינו. 
    אגוזים טריים כדאי לאחסן במקרר או במקפיא ולרכוש אותם בכמויות קטנות ובמקומות שבהם תחלופת הסחורה גבוהה.
    למה לא לבשל עם מרגרינה:
    כדאי מאוד להפסיק להשתמש במרגרינה מכל הסוגים, גם במרגרינה דלת שומן. 
    המרגרינה מכילה חומצות שומן מסוג טראנס, שעבר חמצון ועלול לגרום לסתימת עורקים ויש הטוענים אף לסרטן. אבל אם אתם חייבים מרגרינה ולא יכולים בלי, כדאי תמיד להעדיף את המרגרינה הרכה יותר. ככל שהמרגרינה קשה יותר כך התהליכים שהיא עברה מזיקים יותר לגוף. המרגרינות הגרועות ביותר הן אלה שעטופות בנייר, כי הן הקשות ביותר. המרגרינה בגביע רכה יותר ולכן פחות מזיקה. המרגרינה "ויכול", נחשבת לבריאה ביותר, כי לפי הצהרת היצרן היא לא עברה תהליך הקשיה רגיל. עם זאת, צריך לזכור שגם "ויכול" עשויה משמן מזוכך ולכן גם בצריכתה לא כדאי להגזים
    לא לאפות עם מרגרינה:
    כדאי לאפות ולאכול עוגות ועוגיות שעשויות על בסיס שמן ולא על בסיס מחמאה או מרגרינה. עוגות רבות מכילות כמויות אדירות של מרגרינה (גם חבילה אחת זה יותר
    מדי) כשלמעשה הכמות הגדולה הזו לא מוסיפה הרבה טעם, אבל היא כן מוסיפה קלוריות מיותרות ולא בריאות. אפשר לבחור מראש עוגות שלא מכילות יותר מחצי כוס שמן או להחליף בין המרגרינה לשמן (חבילת מרגרינה שווה בערך לכוס שמן). אם מקצצים בכמות השמן, הטעם לא נפגע, אבל מספר הקלוריות שהעוגה מכילה יורד פלאים. כל 100 גרם שומן מכילים יותר מ-800 קלוריות!
    פירורי לחם, איזה סוג עדיף:
    בסופרמרקטים אפשר למצוא כמה סוגים של פירורי לחם. דווקא הסוגים היקרים יותר הם גם המזיקים יותר. על גבי האריזות כתוב שהם מכילים שמנים מוקשים
    (מרגרינה) ועוד חומרים. הסוג הפשוט והזול ביותר לא מכיל שומן (מיותר ולא בריא) ועשוי מלחם, בלי תוספות. בסופרמרקט אפשר גם למצוא (ולא רק בפסח) פירורי מצה שגם הם מכילים רק קמח, מים ושמרים, בלי שמנים מיותרים.
    למה שומשום:
    כשמטגנים שניצלים או קציצות כדאי להוסיף לתערובת שומשום. הכי כדאי שומשום מלא שמכיל 975 מ"ג סידן בכל 100 גרם, לעומת כ-100 מ"ג סידן בלבד שמכיל השומשום המקולף.
    למה לא לקלף לפני בישול:
    אם אתם מכינים פירה, סלט תפוחי אדמה או סלט סלק, לא כדאי לקלף את הירק לפני הבישול. כשמבשלים את הירק בקליפתו ומקלפים רק אחרי הבישול, מאבדים פחות ויטמינים.
    וזה על קצה המזלג...
    אתן כל פעם עוד קצת טיפים שיעשו לכם את החיים קלים.

     


    אבקות מרק מכילות המון קלוריות, שומנים, כימיקלים ומונוסודיום גלוטמט, שמחזק את טעם המזון אבל עלול לגרום לתופעות כמו כאבי ראש ואלרגיות. אפשר להתרגל לבשל בלי אבקת מרק. עובדה ידועה היא כי השפים הדגולים נמנעים מלהשתמש באבקות מרק, ומעדיפים לתבל את המזון במרכיבים טבעיים כמו תבלינים ועשבי תיבול, כי הם טעימים יותר. בשלב הראשון מומלץ להתרגל לבשל תבשילים כמו פסטה ועוף בלי אבקת מרק. כדי לשפר את הטעם מוסיפים לפסטה בזיליקום (אבל הרבה!). בתבשילי עוף ובשר האבקה די מיותרת ובמקומה אפשר להשתמש בחוואייג' למרק, בבהרט או ברוטב סויה, כוסברה קצוצה, שמיר וכדומה.
    הבעיה היא לוותר על אבקת מרק כשמכינים מרק ירקות או מרק אפונה, ללא בשר, כי אז מרגישים במיוחד בחסרונו של טעם מוביל וחזק. כתחליף, אפשר להשתמש בבצל, שום, סלרי, ג'ינג'ר, פטרוזיליה ואפילו קצת נענע. גם כף סוכר חום תוסיף טעם לתבשיל או למרק. אם מטגנים קלות את הירקות בשמן זית לפני הוספת המים, מקבלים מרקים מצוינים, בעלי טעם עשיר ונטולי כימיקלים. אם בכל זאת חסר קצת טעם לתבשילים אפשר לנסות את המלח "הרבל מר" - מלח עשבים טעים מאוד שאפשר להוסיף לכל תבשיל או סלט, במקום מלח רגיל.


    מאיזה צבע מאכל להישמר במיוחד:כשאתם רוכשים אטריות או שקדי מרק, שימו לב שברשימת המרכיבים לא מופיע צבע מאכל צהוב טרטזין, שלא מומלץ באופן כללי ובמיוחד לא לילדים. רוב היצרנים הפסיקו להשתמש בצבע השנוי במחלוקת ואת מוצריהם כדאי להעדיף על פני אלה שמכילים את הצבע.


    למה להוסיף דווקא בטטות למרק:אחד הפטנטים להכנת מרק ירקות עשיר, בריא ולא משמין, הוא להוסיף לו הרבה בטטות. הבטטות מתרככות מהר, מתפרקות במרק ומסמיכות אותו. טעמן מתקתק והן דלות(יחסית) בקלוריות
    איך לבשל אורז מלא:כל מי שניסה לאכול אורז מלא והזדעזע מהטעם התפל מוזמן לנסות שיטה טעימה יותר. השלב הראשון הוא בחירת האורז. לא כל אורז מלא הוא גם טעים. האורז שנחשב לטעים יותר הוא העגול (נמכר בבתי טבע במחיר סביר מאוד) או אורז בסמטי מלא - שני הסוגים האלה, במיוחד הבסמטי המלא, מוצלחים וטעימים מאוד. אם משרים את האורז במים לילה קודם (כך נפטרים מטעמי הלוואי) ולמחרת מטגנים הרבה בצל בשמן זית, בתוספת פטריות טריות, מים, מלח ופלפל שחור, מקבלים מאכל טעים ביותר ובריא מאוד. שימו לב: בישול אורז מלא נמשך כ-40 דקות.


    9. הבורגול כתחליף:דגנים מלאים - עמם נמנה האורז המלא - מצוינים כמרכיב בריא במזון וגם לדיאטה, כי אוכלים מהם פחות והם מעודדים פעילות מעיים. עם זאת, אם אתם לא מתים על אורז מלא ובכל זאת רוצים לאכול דגנים מלאים נסו לבשל בורגול גס. מבשלים אותו כמו שמבשלים אורז לבן (רצוי עם הרבה בצל מטוגן) ותבלינים. הטעם שמתקבל דומה יותר לטעמו של אורז לבן (בהשוואה לאורז מלא).


    איך לגוון את צריכת הדגנים:בישראל צורכים הרבה אורז ופסטה, אבל העיקרון החשוב ביותר בתזונה בריאה הוא הגיוון. בבתי טבע ובסופרמרקטים הגדולים אפשר למצוא דגנים נפלאים וטעימים, שרק צריך לנסות אותם. קינואה, למשל, הוא דגן מלא וטעים מאוד, שמבשלים כמו אורז. אחרי בישול מתקבל מאכל קל ודומה לאורז הלבן.

    אגוזים - מיהו המלך:אם אתם נמנים עם חובבי האגוזים, העדיפו את אגוזי המלך על אגוזי הפקאן, כי הם מכילים חומצות שומן בריאות יותר. מומלץ לצרוך אותם גם בעוגות או בתבשילים.


    16. אגוזים - איך מאחסנים וצורכים:אגוזים ישנים מכילים חומצות רעילות, ולכן חשוב מאוד לאכול אותם רק כשהם טריים. איך מבדילים? באגוזים (ובמיוחד בוטנים) לא טריים מופיעות נקודות כהות ונוצרת עליהם מעין אבקה שמעידה על כך שבעלי חיים זעירים נהנו מהם עוד לפנינו. אגוזים טריים כדאי לאחסן במקרר או במקפיא ולרכוש אותם בכמויות קטנות ובמקומות שבהם תחלופת הסחורה גבוהה.


    למה לא לבשל עם מרגרינה:כדאי מאוד להפסיק להשתמש במרגרינה מכל הסוגים, גם במרגרינה דלת שומן. המרגרינה מכילה חומצות שומן מסוג טראנס, שעבר חמצון ועלול לגרום לסתימת עורקים ויש הטוענים אף לסרטן. אבל אם אתם חייבים מרגרינה ולא יכולים בלי, כדאי תמיד להעדיף את המרגרינה הרכה יותר. ככל שהמרגרינה קשה יותר כך התהליכים שהיא עברה מזיקים יותר לגוף. המרגרינות הגרועות ביותר הן אלה שעטופות בנייר, כי הן הקשות ביותר. המרגרינה בגביע רכה יותר ולכן פחות מזיקה. המרגרינה "ויכול", נחשבת לבריאה ביותר, כי לפי הצהרת היצרן היא לא עברה תהליך הקשיה רגיל. עם זאת, צריך לזכור שגם "ויכול" עשויה משמן מזוכך ולכן גם בצריכתה לא כדאי להגזים
    לא לאפות עם מרגרינה:כדאי לאפות ולאכול עוגות ועוגיות שעשויות על בסיס שמן ולא על בסיס מחמאה או מרגרינה. עוגות רבות מכילות כמויות אדירות של מרגרינה (גם חבילה אחת זה יותרמדי) כשלמעשה הכמות הגדולה הזו לא מוסיפה הרבה טעם, אבל היא כן מוסיפה קלוריות מיותרות ולא בריאות. אפשר לבחור מראש עוגות שלא מכילות יותר מחצי כוס שמן או להחליף בין המרגרינה לשמן (חבילת מרגרינה שווה בערך לכוס שמן). אם מקצצים בכמות השמן, הטעם לא נפגע, אבל מספר הקלוריות שהעוגה מכילה יורד פלאים. כל 100 גרם שומן מכילים יותר מ-800 קלוריות!


    פירורי לחם, איזה סוג עדיף:בסופרמרקטים אפשר למצוא כמה סוגים של פירורי לחם. דווקא הסוגים היקרים יותר הם גם המזיקים יותר. על גבי האריזות כתוב שהם מכילים שמנים מוקשים(מרגרינה) ועוד חומרים. הסוג הפשוט והזול ביותר לא מכיל שומן (מיותר ולא בריא) ועשוי מלחם, בלי תוספות. בסופרמרקט אפשר גם למצוא (ולא רק בפסח) פירורי מצה שגם הם מכילים רק קמח, מים ושמרים, בלי שמנים מיותרים.
    למה שומשום:כשמטגנים שניצלים או קציצות כדאי להוסיף לתערובת שומשום. הכי כדאי שומשום מלא שמכיל 975 מ"ג סידן בכל 100 גרם, לעומת כ-100 מ"ג סידן בלבד שמכיל השומשום המקולף.
    למה לא לקלף לפני בישול:אם אתם מכינים פירה, סלט תפוחי אדמה או סלט סלק, לא כדאי לקלף את הירק לפני הבישול. כשמבשלים את הירק בקליפתו ומקלפים רק אחרי הבישול, מאבדים פחות ויטמינים.
    וזה על קצה המזלג...
    אתן כל פעם עוד קצת טיפים שיעשו לכם את החיים קלים.

  • ילדינו זקוקים לאוכל בריא בייתי ומזין.

     

    למה זה כה חשוב להתפתחותם?

     

    ילדים אינם שונים ממבוגרים בהעדפות הטעם שלהם מלבד העובדה שרובם חוששים יותר לנסות דברים בלתי מוכרים, ויש להם עדיין פחות יכולת להבין את התוצאות של מעשיהם ולכן אין לנהוג איתם בהטפות ובהפחדות.

    לפעמים הדרך היחידה לגרום לילדים  לאכול ירקות מבושלים היא להחביאם בצורה מרוסקת במזונות אחרים כגון קציצות ירקות מבושלות או אפויות ברסק עגבניות, או בלית ברירה, מטוגנות, או בתוך חביתה או שקשוקה ועוד.

    ילדים קטנים יכולים להנות ממשחק עם ירקות ופירות צבעוניים ולאחר שיתרגלו לשחק איתם מספר פעמים אפשר להציע להם גם לחתוך ולהכין סלט ממה שהם מעדיפים ולבסוף יש סיכוי שהם גם יטעמו ממנו, אבל אתם צריכים סבלנות של פיל ולא לדחוף.



    רצוי להרגיל ילדים מלידתם שלא יכירו טעמים של מלח וסוכר ואז קל יותר לחבב עליהם טעמים עדינים של פירות וירקות. לילדים שכבר התרגלו למלח ולסוכר יהיה קשה יותר לוותר עליהם בדיוק כמו שיהיה קשה למבוגר, כי חושי הטעם נעשו פחות רגישים לטעמים העדינים.

     דאגו שתמיד יהיו בהישג יד פירות וירקות על השולחן כדי שהילד יתרגל למראם ואולי לבסוף גם יטעם. כאשר באים אליו חברים הגישו פירות וירקות, רצוי חתוכים, ילדכם עשוי להיות מושפע מהמשיכה של ילדים אחרים אל הדברים הבריאים.
    לפעמים, בשעת רצון נינוחה, אפשר להסביר בקצרה למה חשוב לאכול אוכל בריא ואם אפשר לתבל זאת בסיפורים משעשעים ולא להפוך זאת להטפה או לשעמם אותם בהסברים ארוכים וטרחניים. 

    בוודאי לא עולה בדעתכם שניתן לצפות שילד יאכל אוכל בריא כשהוריו או אחיו אוכלים באופן שונה, כדאי שבבית לא יהיו ממתקים וחטיפים מזיקים.


    בבואנו להקנות הרגלי אכילה נכונים לילדים איננו יכולים להתעלם מהרגלי האכילה הנהוגים בבית. כמו בכל תחום אחר, ילדים מחקים את הוריהם. הורים שאינם רגילים לאכול ארוחות מסודרות, הורים שאוכלים או "מנשנשים" בזמן צפייה בטלוויזיה, אינם יכולים לדרוש מילדיהם לאכול באופן שונה. לכן שינוי תזונתי לאחד הילדים בבית או הקניית הרגלים נכונים לכל ילדי הבית, מחייב שינוי הרגלים מצד כל בני המשפחה.




    1. אווירה - מומלץ לקיים ארוחות מסודרות בהשתתפות כל בני המשפחה (לפחות ארוחה אחת ביום). זמן הארוחה צריך להיות נעים. ללא הטפות מוסר ומבלי להכריח את הילד לאכול. ההורים אחראים לסוג ולמגוון המזונות המוגשים לילדים, לאופן בו מוכן ומוגש המזון ולאווירה סביב הארוחה. הילדים אחראים לכמות המזון שאותו הם אוכלים ובכלל האם הם אוכלים מזון זה. אין להבטיח ממתק לילד בתמורה לכך שיאכל את המזון שביקשנו.
    2. עצמאות - הילדים צריכים לאכול בכוחות עצמם. הם "חוקרים" את המזון הרבה יותר טוב כשנמצא לידם מבוגר שמשתף פעולה. משך זמן האכילה של פעוטות ארוך. אנו, ההורים, נשתדל לאכול לאט יותר. יחד עם זאת, חשוב שנקבע גבול לזמן הכולל של הארוחה.
    3. שיתוף - מומלץ לשתף את הילד בהכנת הארוחה, בהתאם לגיל הילד. ילדים אוהבים לסדר שולחן, לערבב חומרים – שיתוף הילד מקנה לו הרגשת עצמאות ועניין ומפתח אצלו יצירתיות.
    4. תדירות - ילדים אוכלים כמויות קטנות. הם זקוקים ל-3 ארוחות עיקריות ו-3 ארוחות ביניים. ארוחת ביניים יכולה להיות פרי או יוגורט.
    5. ארוחת הבוקר – הארוחה החשובה ביותר ואסור לוותר עליה. אכן, יש הרבה מאוד מטלות שאותן יש להספיק למלא מוקדם בבוקר בטרם נצא לעבודה. במיוחד אם יש לנו מספר ילדים. אך, יחד עם זאת, כדאי לקום מוקדם יותר ולתכנן את הזמן כך שיכלול ארוחת בוקר. ארוחת בוקר מזינה תשפר את יכולת הריכוז של הילד והישגיו הלימודיים ותמנע תנודות במצב הרוח.
    6. מיקום - חשוב להגביל את הארוחות למטבח ולא לאפשר לילדים לאכול בזמן צפייה בטלוויזיה.



    אילו מרכיבים צריכה לכלול תזונת הילדים?


    1. ילדים נמצאים בשלב מהותי של גדילה והתפתחות. לכן חשוב שהתזונה תהיה מגוונת ותכלול דגנים מלאים (אורז מלא לסוגיו, קינואה, קוואקר, גריסי פנינה, בורגול, לחם ופסטה מקמח מלא ועוד),
    2. חלבונים (המצויים למשל בביצים, עוף, דגים, הודו, קטניות כגון אפונה, שעועית לסוגיה, עדשים),
    3.  מוצרי חלב 5 אחוז, ירקות ופירות ממגוון צבעים.
    4. אגוזים ושקדים קלופים לא קלויים מהווים מקור מצוין לשומן בריא,
    5.  לילדים מגיל 6 ומעלה ובתנאי שלועסים אותם היטב. כנ"ל אבוקדו, טחינה וחמאת שומשום.
    6. אסור לנו להכריח ילד לאכול מזון שלא אוהב. יחד עם זאת, ננסה להגיע עימו לסיכום שמידי פעם יטעם מזון חדש או מזון שטעם בעבר ולא אהב, משום שהטעם שלנו יכול להשתנות עם הזמן.
      נוכל גם לבשל מזון זה בצורה שונה. לדוגמא: לילד שלא אוכל גזר, ניתן להוסיף גזר מגורר לאורז או לפשטידה, או לטחון במרק ירקות עשיר.

    ילדים מאוד בררנים במזון, אך לא כדאי להתייאש. מומלץ להמשיך ולהציע מזון מגוון ולהניחו על השולחן. בשלב כלשהו יחליט הילד לטעום.


    1. מומלץ להגיש צלחת ירקות או פירות חתוכים, ממגוון צבעים. ירקות או פירות צבעוניים, המוכנים לאכילה, יעודדו את הילד לטעום ולאכול.
    2. חשוב לעודד את הילד לשתות מים. משקאות ממותקים אינם בריאים, גם אם הם מועשרים בויטמינים. כמות הויטמינים זניחה והם מכילים כמות גדולה של סוכר. מומלץ לשתות 6-8 כוסות מים ליום.
    3. סידן הוא המינרל החשוב ביותר בבניית השלד והעצמות. 99 אחוזים ממנו נמצא בעצמות. הוא דרוש לשלד בופן קבוע  ולהקפיד על תזונה המספקת כמות סידן נאותה. .

    מקורות לסידן במזון: מוצרי חלב, שומשום, טחינה, שקדים, גרעיני חמניות, עלים ירוקים, ברוקולי, כרוב, קטניות. לילדים קטנים שלא אוכלים גרעינים ושקדים ניתן להציע ממרח שקדיה או חמאת שומשום.


    1. חשוב לצרוך בתזונה גם כמות מספקת של ברזל. צריכה לא מספקת עלולה לגרום לאנמיה, קשיי למידה, הפרעות ריכוז וזיכרון והישגים כלליים נמוכים.
      מקורות לברזל במזון: בשר בקר, עוף, דגים, חלמון ביצה, קטניות, עדשים, שעועית יבשה, פול, עלים ירוקים, אגוזים, שומשום מלא, צנוברים.



    מה לגבי ממתקים, אתם וודאי שואלים, ובצדק –


    צריכת סוכרים פשוטים (כגון ממתקים, שוקו, משקאות ממותקים) מעודדת השמנה, עששת,  החלשות מערכת החיסון, פעלתנות יתר, קשיי ריכוז ועצבנות.


    ככל שהילד גדל יש לנו פחות שליטה על מזונו. אנו לא יכולים להגביל לגמרי את צריכת הממתקים משום שהגבלה כזו עשויה ליצור הפרעות אכילה בגיל מאוחר יותר.


    יחד עם זאת, נשתדל שבבית יהיו ממתקים פחות מזיקים. לדוגמא: חיטה תפוחה מתוקה, חלבה, שוקולד חרובים, פירות יבשים, תמרים. מזונות אלה ניתן לצרוך בהגבלה ולא כתחליף לארוחה עיקרית.




    באסיפת הורים בתחילת שנת לימודים אפשר לבקש מההורים לא לצייד את הילדים בממתקים ובכך להימנע מלחץ חברתי להביא ממתקים לכיתה.


    גם אנו ההורים צריכים להימנע מלתת לילד ממתק כשהוא מתוסכל או כועס "רק כדי להרגיעו". הרגל זה מלמד את הילד למצוא נחמה באוכל, וכך ידע לפנות לאוכל או לממתק במצבים דומים בבגרותו.




    לסיכום,


    היום, יותר מבעבר, ילדינו חשופים לסיכון  להרגלי אכילה לא נכונים. יותר ויותר ילדים ובני נוער סובלים היום מעודף משקל, עם כל הסיכונים הבריאותיים והסבל הנפשי הנלווים לכך. שעות רבות של צפייה בטלוויזיה חושפות את ילדינו לפרסומות המעודדות אכילת מזונות מעובדים וחטיפים. צפייה מרובה ומוגזמת בטלוויזיה או משחק במחשב מחליפות פעילות גופנית באוויר הפתוח המחזקת את הגוף.


    עלינו, ההורים, מוטלת האחריות לשנות זאת. עלינו ללמדם לאכול נכון, כך שיגדלו ויצמחו להיות ילדים בריאים ופעילים. 


     מה להגיש לילדים בארוחת הצהריים?

    כדאי להקפיד על הוספת חומוס בתפריט הילדים לארוחת הצהריים, שכן הוא מספק אנרגיה, העוזרת למוח לשמור על חשיבה באופן טוב, גם בהמשך היום.

    בחומוס יש שילוב מופלא של מרכיבים הדרושים לילדים כגון:
    פחמימות, סיבים תזונתיים, מינרלים, ויטמינים וחלבון וניתן להכינו בדרכים מגוונות.


    בארוחת צהריים לילד מומלץ לכלול סלט ירקות או ירקות מבושלים, פחמימות (כמו פסטה, תפוחי אדמה ואורז), חלבונים (שניצל, דג, קציצות, תחליפי בשר טבעיים) וקינוח המבוסס על פירות טריים.


    ובמידע חשוב וחיוני זה אסיים הפעם

    מאחלת לכם ולמישפחותיכם תזונה נכונה ובריאה

  • קצת טיפים לבוקר ניפלא לכל מי שעומד להיכנס למיטבח...

     

    קצת טיפים לבוקר ניפלא לכל מי שעומד להיכנס למיטבח...

    מפעם לפעם אתן טיפים כאלו...ואשמח לייעץ לכל מי ששואל.


    הידעתם שקרש חיתוך מעץ בריא יותר? לעץ יש תכונות טובות

    בבואו במגע עם חיידקים ובקטריות שנחתכים עליו מדי שבוע.

    ניסוי שנערך בארה"ב בחן שני קרשי חיתוך, אחד מפלסטיק ואחד מעץ. הניסוי הוכיח כי לאחר שטיפה של כל אחד מהקרשים, נותר הפלסטיק מזוהם ואילו העץ מטוהר לחלוטין. באותו ניסוי הוכח כי עץ, גם אם מעובד, נלחם בחיידקים, תכונה שאינה קיימת בקרש העשוי פלסטיק.

    בכל מקרה, אסור להדיח קרש מעץ במדיח מפני שזה גורם לעיוותו ולאיבוד הצבע שלו. קרש כזה שוטפים ביד ומניחים ליבוש במקום מאוורר היטב.


    כיצד לבשל ולטפל בשום...

    הכניסו את השום למיקרוגל ל- 10 שניות והקליפה פשוט תישור ממנו. (לא מתאים לשום טרי רטוב).

    כשמתכון מסויים דורש הוספת ירקות למחבת או לסיר עם שמן חם, תמיד הוסיפו את השום אחרון. זה ימנע מהשום להיחרך ולתת לתבשיל טעם מריר, וישמור על הטעם השום במלואו.

    כיצד מוציאים את ריח השום מהיידים 
    שני פטנטים:
    1 - לערבב 1 כף מלח מעורב עם קצת מים, לשפשף עם זה את הידיים במשך כמה דקות, כאילו זה סבון נוזלי, ולשטוף. כל הריח נעלם.

    2. לקחת כף מתכת, או מכסה של סיר נירוסטה, ולשפשף את הידיים על המתכת. אין לי מושג איך זה פועל, אבל הריח נעלם. שוטפים מיד אח"כ את הידיים עם סבון ריחני, ולא נודע כי ידיים אלו נגעו בשום. הפטנט אגב פועל גם להסרת ריחות אחרים - של תבלינים, של לישת תערובת בשר לקציצות וכו
    תפוחי מאדמה כיצד לבחור אותם לבישול--אפיה--וטיגון
    זני תפוחי האדמה המתאימים לטיגון ולהכנת צ'יפס נארזים באריזה אדומה על מנת להקל על הזיהוי על ידי הצרכן. זנים המתאימים לאפייה ולמילוי נארזים באריזה צהובה ואילו זנים המתאימים לבישול ולמרק נארזים באריזה ירוקה .
    ממולאים..איך ניגרום לרוטב להיכנס לתוכם בזמן הבישול..

    רצוי לחורר במספר מקומות את הירק הממולא לפני שמניחים בסיר.
    בצורה זו יחדור הרוטב למילוי.

     

    כיצד נישמור שתבשילים לא יגלשו בזמן הבישול מעבר לסיר... 

    יש תבשילים שנוטים לגלוש החוצה מעבר לקיבולת הסיר בו הם מתבשלים, בעיקר בזמן רתיחה חזקה. ובעיקר כאלה מין מאכלים שמעלים קצף קל, למשל - אורז, פסטה, אפונה יבשה וכו'. לא נעים לגלות את נהרות המים והקצף שמטנפים לכם את הגז... הפתרון: לוקחים חתיכת חמאה או מרגרינה  ומורחים שכבה דקה על שולי הסיר, בצד הפנימי שלו. המים שיטפסו עד לשם ויתקלו בחומה השומנית, לא יוכלו לטפס מעליה, והגז שלכם יישאר נקי.

     

    זה היום על קצה המזלג

     

BizMakeBiz פותח ע"י